You are currently viewing Εργασίες Εκπαιδευτικού Δασκάλων Yoga Science

Εργασίες Εκπαιδευτικού Δασκάλων Yoga Science

Αγάπα τον Πλησίον σου ως Εαυτόν

Αγαπώ σημαίνει “γίνομαι”
Γίνομαι
ένα μαζί σου.
Γίνομαι Άνθρωπος.
Γίνομαι Εσύ
όπως κοιτάζω τον Ήλιο
και Ήλιος γίνομαι,
όπως κοιτάζω τη Θάλασσα
και θάλασσα γίνομαι,
έτσι παραδίδομαι.
Ολοκληρωτικά σε εσένα.

Αγαπώ σημαίνει “δίνομαι”
-Εγώ -δίνομαι
Δίνομαι στον Εαυτό και τον ακολουθώ.
Δίνομαι στο Δάσκαλο και τον ακολουθώ.
Δίνομαι στη Ζωή και την ακολουθώ.
Με σεβασμό.
Αγγίζω τη γη με τις παλάμες και τα πέλματα
Μυρίζω τον αέρα
Προχωρώ
κι απο-λαμβάνω
δίνομαι και λαμβάνω

Αγαπώ σημαίνει “χάνομαι”
γραμμή του ορίζοντα δεν υπάρχει.
Της γης το σώμα ένα με το σώμα μου
το χώμα, η πέτρα, τα βουνά.
Η αναπνοή μου ένα με την ανάσα του ουρανού
ήχοι, άνεμοι και μυρωδιές.
Στη σιωπή όλα μαζί σου ένα.
Δεν θέλω να ξέρω
Δεν θέλω να έχω
Σου χαρίζομαι και δρόμος γίνομαι να περπατάς.
Να λιγοστεύουμε τον πόνο για να ανθίζει η ομορφιά.

Αγαπώ τον πλησίον μου, σημαίνει
Είμαι

✎ Author: Άλκηστη Παναγιωτοπούλου – Yoga Science Teacher

Η αποδοχή του μικρού εγώ και η Αγάπη μέσα από τον καθρέφτη.

Η απόφαση συνειδητή να στήσεις εμπρός σου τον καθρέφτη.
Να σε δεις ολόκληρο στο φως και το σκοτάδι.
Στέκεσαι με τόλμη και δύναμη, ακόμα και τις φορές που δεν σου αρέσει το είδωλό σου και το κρίνεις.
Ο καθρέφτης δεν προσθέτει ούτε αφαιρεί κάτι από αυτό που είσαι, είναι πάντα ακριβοδίκαιος, ακέραιος, καθαρός, να δείχνει την αλήθεια πέρα από την ψευδαίσθηση. Άλλωστε και μόνο η επιλογή να στήσεις τον καθρέφτη δείχνει τη θέληση να πας πέρα από την πλάνη, είναι ο πόθος της ψυχής για να γνωρίσει την αληθινή της φύση.

Αυτοί που δεν αντέχουν το είδωλό τους στον καθρέφτη, βολεύουν το εγώ τους μέσα στην ψευδαίσθηση και ταυτίζονται με τις απολαύσεις που αυτή προσφέρει.
Απομακρύνοντας τον καθρέφτη, δεν γλιτώνουν από την εικόνα της αντανάκλασής τους, παρά μόνο επιβραδύνουν τη ροή της διαδρομής.

Καμία φυγοπονία δεν μπορεί να βγάλει στην Αγάπη και την Ελευθερία.
Παρά μόνο η θέληση να δεις τη Μεγάλη Εικόνα μέσα από τη μικρή ατομική εικόνα, να γνωρίσεις την Μεγάλη Αλήθεια μέσα από την μικρή ατομική αλήθεια.

Μέσα στη διαδρομή, όσες παλίρροιες ή άμπωτες και αν πέρασες, δεν ξεχνάς εσύ αποφάσισες να ξυπνήσεις μέσα στο όνειρο, πάλεψες με τα θηρία που φέρεις μέσα σου, αφαίρεσες όλα τα ενδύματά σου και τα παρέδωσες στα πόδια του Δασκάλου. Ως φόρο τιμής και Ευγνωμοσύνης τού χαρίζεσαι ολοκληρωτικά. Σε οδήγησε με Αγάπη και κατανόηση βήμα βήμα στο δρόμο, γιατί του το επέτρεψες, γιατί σου το επέτρεψες.

Κατάλαβες ότι εσύ και ο Δάσκαλος ήσασταν Ένα εξαρχής. Από την στιγμή που τον είδες και τον αναγνώρισες, το κάλεσμα για να σε βρεις ήταν εκεί.
Πίσω από τους ρόλους δασκάλου-μαθητή η κίνηση είναι μία, είναι ο δρόμος επιστροφής της συνείδησης στην Πηγή.
Είναι η κινητήριος δύναμη που οδηγεί και καθοδηγεί την ψυχή μέσα στην ατραπό της ζωής.
Αυτή η συνείδηση ντύνεται με όλα τα ενδύματα και τα ονόματα καθώς παίζει το παιχνίδι του φανερού – κρυφού με μοναδικό στόχο την Απελευθέρωση και την Ενοποίηση.

Ολόκληρη η διαδρομή Ευλογημένη!
Αυτό που Είμαστε πάντα Ακέραιο και Απέραντο
Μέσα και πέρα από το περιορισμένο
Μέσα και πέρα από το χρόνο και το χώρο
Μέσα σε αυτό που ήταν, σε αυτό που είναι και σε αυτό που περιμένει να εκδηλωθεί

✎ Author: Ειρήνη Άψυχου – Yoga Science Teacher

Στόχος ξεκάθαρος με σκληρή προπόνηση και θυσία.

Ο Μεγάλος μου Στόχος εμπεριέχει τη Θυσία, έναν μικρό μου θάνατο. Τον θάνατο των συνηθειών, των στοιχείων της προσωπικότητας που δεν εξυπηρετούν ή που επιβραδύνουν την ολοκλήρωσή του Στόχου. Είναι παράλληλα ένας θάνατος που μου δίνει την δυνατότητα να έρθω πιο κοντά στην Ελευθερία μου και στη μεγάλη μου Εικόνα.
Είναι ένα δείγμα αληθινής Αγάπης ως προς τον Εαυτό.
Γι’ αυτό ο Στόχος μου και ο Λόγος που τον επιλεγώ είναι ξεκάθαρος. Με επίγνωση τον φέρνω στη κάθε μου μέρα. Η δύναμη του δεν είναι έξω από μένα αλλά έχει να κάνει με τη δική μου εξέλιξη. Κάθε φορά που ξεχνιέμαι ή αμφιβάλλω βρίσκω την απάντηση στον Λόγο μου, στη αιτία που τον επέλεξα, καθώς είναι αυτή που μου χαρίζει την Ελευθερία. Κάθε θυσία γι’ αυτόν το Στόχο γίνεται επιλογή μου, είναι κάθαρση και προετοιμασία για τη συνάντηση μου με το ποια πραγματικά Είμαι.
Αυτή η θυσία είναι απόδειξη της ικανότητας του ανθρώπου για τη συνειδητή του εξέλιξη. Να επιτρέπει την αποχώρηση του από αυτά με τα οποία έχει ταυτιστεί, απ’ αυτά που θεωρεί δεδομένα, που του δίνουν περιορισμένη γνώση και ασφάλεια για να βγει στην Αφοβία, εκεί που αυτός και το Όλον είναι Ένα.
Για τον Μεγάλο μου Στόχο λοιπόν γίνομαι πολεμίστρα. Η θέληση μου, η βούληση και η εργασία μου ως προς αυτόν είναι πολύ μεγαλύτερη από την επιθυμία μου για κάποια εφήμερη απόλαυση. Είναι σκληρή η εργασία μου αλλά μετατρέπεται σε Χαρά καθώς ευφραίνει την Ψυχή. Προπονεί Σώμα και Νου, με οδηγεί πέρα από τα όρια μου. Μου δίνει τη δυνατότητα να με υπερβώ, να βιώνω τις δυνάμεις μου στην ολότητά τους και έτσι να συνεχίζω, να εργάζομαι και να δημιουργώ. Να είμαι η ίδια η κινητήριος δύναμη. Γίνομαι εξάλλου Δημιουργός από μια υψηλή θέση, από αυτήν που έχω ορίσει εγώ για την ολοκλήρωση του υψηλού μου Στόχου. Αυτή είναι η Προσφορά μου και η Ευθύνη μου. Έτσι βιώνω την ανιδιοτελή αγάπη που επιτρέπει κάθε θυσία, κάθε μικρό θάνατο, κάθε σκληρή εργασία.
Η συγκέντρωση και αφοσίωση στον Στόχο στην καθημερινότητά μου, γεννάει και το βαθύ Έρωτα. Φέρνει σε συνεργασία τη Δράση με την Έμπνευση, την Ύλη με το Πνεύμα, το Εγώ με το Είμαι .
Η αγάπη και η προσήλωση στο Στόχο νικάει όλα τα εμπόδια, δίνει βαθιά γνώση και με οδηγεί. Αυτή η διαδρομή εξάλλου είναι η απόλαυση και η επιβεβαίωση ότι ποτέ δεν είμαι μόνη σ’ αυτό το ταξίδι επί γης.

✎ Author: Λίλα Νικολάου – Yoga Science Teacher

Vrittis - παρανόηση και εννοιολογική πλάνη.
9 διασπαστικά εμπόδια - σφαλερή αντίληψη.

Μελετώντας τα 5 vrittis (νοητικές μεταβολές/κύματα), εμβάθυνα σε δύο από αυτά:
την παρανόηση (ψευδαίσθηση) και την εννοιολογική πλάνη (φαντασίωση).

H παρανόηση είναι η λάθος αντίληψη της πραγματικότητας, η οποία συμβαίνει λόγω της μη διάκρισης των γεγονότων ή της επιφανειακής ανάγνωσης μιας κατάστασης. Όταν το άτομο ταυτίζεται με τις 5 αισθήσεις αλλά και με την ανάγνωση των δεδομένων μόνο με βάση τη διαμόρφωση και τις καταγραφές του, αυτοπεριορίζεται και δημιουργεί την παρανόηση. Χρειάζεται επίμονος αγώνας και εμπιστοσύνη στη διαίσθηση.

Η εννοιολογική πλάνη προέρχεται από μια φαντασιακή κατάσταση του νου. Το άτομο μπορεί να πείσει τον εαυτό του ότι κάτι είναι αλήθεια ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ολόκληρη η ζωή να γίνεται αντανάκλαση αυτής της πλάνης. Όσο πιο μεγάλη είναι η έλλειψη εσωτερικής δύναμης, τόσο πιο εύκολο είναι να βυθιστεί σε αυτή την εννοιολογική πλάνη. Χρειάζεται ισχυρό κέντρο, συγκράτηση, αφοσίωση και θυσία.
Τα παραπάνω vrittis είναι δύο από αυτά που δημιουργούν πόνο.

9 διασπαστικά εμπόδια – σφαλερή αντίληψη:

Η συνήθεια, ο φόβος και η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι μερικοί από τους λόγους που μπορούν να μας κάνουν να ερμηνεύουμε εσφαλμένα τα γεγονότα.
Μελετώντας ξανά αυτό το εμπόδιο δεν μπορώ να πω ότι ταυτίζομαι, αλλά το κατανοώ μέσα από την παρατήρηση. Η μη αποδοχή ψεύδους προς τον Εαυτό, ο πόθος για την Ομορφιά και η δυνατή θέληση για τη χαρά της ζωής, είναι εργαλεία που δεν επιτρέπουν να υπάρχει σφαλερή αντίληψη ή ψευδαίσθηση. Ακόμα κι αν υπάρχουν μέρες που η συχνότητα είναι πιο χαμηλή φέρνοντας σύγχυση στο νου, υπάρχει αμέσως διάκριση και αποταύτιση από αυτό που συμβαίνει.

✎ Author: Μάρσυ Συρεγγέλα – Yoga Science Teacher

Leave a Reply