You are currently viewing Η Συνείδηση και η διεύρυνσή της μέσα από το Yoga Science
default

Η Συνείδηση και η διεύρυνσή της
μέσα από το Yoga Science.

Ζωή με συνείδηση για την ομάδα του Yoga Science σημαίνει ζωή που βασίζεται στα εξής κύρια χαρακτηριστικά: Ήθος – Ακεραιότητα – Αυθεντικότητα.

Το Ήθος φέρνει το πνεύμα που είναι ο κάθε άνθρωπος σε αρμονία με την θεϊκή προέλευση, βοηθώντας κάθε αρετή και ποιότητα να ξεδιπλωθεί με υγιή τρόπο, τόσο απέναντι στον εαυτό όσο και στην κοινωνία. Είναι εκείνο το χαρακτηριστικό που επιτρέπει στην ύλη να ζει σε σύμπλευση με το πνεύμα και όχι εις βάρος αυτού.

Η Ακεραιότητα φέρνει την δικαιοσύνη ως απαραίτητο στοιχείο πάνω στην οποία βασίζεται κάθε κρίση και διάκριση. Σε μια εποχή αποθέωσης του ατομικιστικού τρόπου ζωής, η ακεραιότητα δείχνει τον δρόμο του ανθρώπου προς την υπαρξιακή ανύψωσή του.

Η Αυθεντικότητα αντανακλά την ειλικρίνεια πρώτα απέναντι στον εαυτό μας και μετά απέναντι στους ανθρώπους. Είναι η επισφράγιση ότι έννοιες όπως “πνευματικότητα”, “διδασκαλία”, “γνώση” γίνονται πρώτα κτήμα του ίδιου του μέλους του Yoga Science ως δάσκαλος και μαθητής του ίδιου του εαυτού του, πριν βγει έξω στον κόσμο να επικοινωνήσει τη φιλοσοφία και την πρακτική της διδασκαλίας. Η αυθεντικότητα είναι το στέρεο θεμέλιο πάνω στο οποίο βασίζουμε το οικοδόμημα της ανθρώπινης ανύψωσης, ώστε καμία υποκρισία, ιδιοτέλεια και παρανόηση να μην το διαβρώσει.

 

✎ Author: Αλέξανδρος Αντωνιάδης  – Επιστημονικός σύμβουλος του Yoga Science

Συν-Είδηση

Συνειδητοποιώ, αντιλαμβάνομαι τη θέση μου στο παιχνίδι της Ζωής.

Ζω και δρω αντιλαμβανόμενη τη σημασία της κάθε δράσης μου.

Δεν είμαι κάτι αυτόνομο, αλλά ένα κομμάτι μέσα στο σύμπαν, το οποίο όμως με τη σειρά του εμπεριέχεται μέσα μου και με κάνει αυτό που Είμαι.

Προσπαθώ να μη σκέφτομαι σαν μονάδα, αλλά να χαρίζω το ατομικό προς την ενδυνάμωση του όλου, της Θείας Δημιουργίας.

Αυτό μπορεί να φέρνει τόσες αντιφάσεις, τόση κόντρα, τόση ματαιοδοξία αλλά κι αυτά με τη σειρά τους είναι μέρος του παιχνιδιού, που με κάνουν να βλέπω τον στόχο ακόμα πιο καθαρά.

Η πολυπλοκότητα της Ύπαρξης, αντικατοπτρίζεται στην απλότητά της.

Η πολυπλοκότητα της Ζωής μέσω της αναπνοής ενσαρκώνεται στην απλότητα του να εισπνέω και να εκπνέω τον αέρα με μια ρυθμική επαναλαμβανόμενη κίνηση των πνευμόνων.

Η πολυπλοκότητα της Αντίληψης και Αίσθησης αυτού που Είμαι ενσαρκώνεται στην απλότητα της ηρεμίας του νου, της αποταύτισης από τη σκέψη και της συγκέντρωσης στο Τώρα.

Όμως αυτό που τόσο απλό φαίνεται, τόσο δύσκολα κατακτάται, από έναν νου τόσο εξωστραμμένο και ταυτισμένο με το υλικό.

·

Να κοιτάς από ψηλά αυτό που είσαι κάτω.

Να πετάς πάνω στον ουρανό, ανάμεσα στα σύννεφα.

Να βλέπεις τον κόσμο να μακραίνει και να καταλαβαίνεις για ακόμα μια φορά ότι

όσο είσαι η Γη και το Χώμα

άλλο τόσο είσαι ο Ήλιος που δύει ανάμεσα στα σύννεφα,

άλλο τόσο το απέραντο Γαλάζιο,

το Φεγγάρι,

τα Αστέρια,

το πυκνό Σκοτάδι.

Είσαι τα Πάντα.

·

Όπου και να βρεθείς, όπου και να σταθείς ακόμα και μέσα στο απόλυτο σκοτάδι της Ύπαρξης, το κανάλι της απόλυτης Συνειδητότητας μπορεί να ανοίξει, αν σταθείς ορθάνοιχτος, με την καρδιά διάπλατη και την αναπνοή να ρέει με παλμό και πρόθεση να φωτίσει τα πάντα γύρω.

Μπορείς να επικοινωνήσεις με τον Θεό μέσα σου, να τον δεις.

Στο απόλυτο Χάος να παραμένω αυτό που Είμαι.

Οι φράσεις είναι γραμμένες και έρχονται να μας βρουν όπου κι αν είμαστε.

✎ Author: Αθανασία Πριοβόλου  – Εκπαιδευόμενη Yoga Science

Προϋπόθεση για τη διεύρυνση της συνείδησης, το να την έχω θέσει ως στόχο. Η γερή θέληση που συνοδεύει το στόχο μονάχα λύσεις βρίσκει στο να εντάσσει την εργασία στην καθημερινότητα. Διώχνω κάθε παραίσθηση και συνειδητοποιώ πως η καθημερινότητα έτσι όπως είναι σήμερα είναι το μόνο πεδίο στο οποίο οφείλω να εργαστώ. Ταυτόχρονα, η εργασία μού φανερώνει οτιδήποτε οφείλω να αλλάξω στην καθημερινότητα ώστε να μπορώ να με οδηγήσω στο στόχο.

Η εργασία βασίζεται πάνω στα πολύτιμα εργαλεία που μου έχουν δοθεί. Σε πρώτη σειρά έρχεται η διατροφή, καθώς η επιρροή του είδους τροφής που επιλέγω, της ποσότητάς της κ.ο.κ. , στη συχνότητά μου είναι άμεση. Έπειτα, χάρη στο διαλογισμό και την παρατήρηση των σκέψεων και συναισθημάτων, αποταυτίζομαι από αυτά. Ακολουθεί αταραξία και μπορώ ελεύθερη να συγκεντρωθώ στο στόχο. Όταν αποκλείνω από την εργασία, ζω τις λογικές συνέπειες στη συχνότητά μου. Τις μέρες που δεν κρατώ τη συχνότητα υψηλή κι εμφανίζεται το σκοτάδι, με αγάπη το αποδέχομαι. Η απώλεια του κεκτημένου επιπέδου είναι η ένδειξη πως θα το ξαναβρώ, εφόσον το έχω θέσει ως στόχο.

Εξίσου σημαντική κίνηση είναι η  πρόσθεση ωρών και στιγμών πρακτικής μέσα στην εβδομάδα μου. Φέρνω την απλοποίηση σε κάθε πτυχή της ζωής μου. Λέω όσα « όχι » χρειαστεί μέχρι να φτάσω στο μεγάλο Ναι, στη μεγάλη αλήθεια που σήμερα Είμαι. Σωπαίνω, κι απαλά έρχομαι σε επαφή με μια βαθύτερη γνώση, παρέα με την οποία θα χορέψουμε, την κάθε μέρα, τον ιερό χορό της Ζωής.

Τέλος, με την αδιάκοπη παρατήρηση, μου φανερώνονται οι νόμοι του Σύμπαντος. Ο κόσμος γύρω μου αρχίζει και γίνεται διάφανος. Παρατηρώ σε αυτόν τις διάφορες ποιότητες, όπως τις έχω πρώτα παρατηρήσει στον εαυτό μου. Συνειδητοποιώ την ευθύνη που φέρω ως προς τη δημιουργία του κόσμου μου μέσα από την κάθε σκέψη που κάνω. Με απόλυτη εμπιστοσύνη, δρω την κάθε μέρα, δρω για τη δράση, κι ευλογώ τα δύσκολα, καθώς αυτά μου δίνουν τη δυνατότητα να αποφασίσω από ποια θέση θα ζήσω κι εάν θα κάνω, ή όχι, την επόμενη υπέρβαση.

✎ Author: Εύα Δεληγιαννίδη – Εκπαιδευόμενη Yoga Science

Leave a Reply