You are currently viewing Η Τέχνη της Ζωής – έμπνευση και δημιουργικότητα μέσα από τις πρακτικές του Yoga Science

Η Τέχνη της Ζωής – έμπνευση και δημιουργικότητα μέσα από τις πρακτικές του Yoga Science.


Yoga είναι η Τέχνη στην κάθε μέρα. Είναι η τέχνη του να ζεις με επίγνωση, με συνείδηση σε σκέψη, λόγο και δράση, με προσφορά του καλύτερου σου εαυτού στη σχέση σου με τον κόσμο και στη σχέση με τον ίδιο σου τον εαυτό.
Είναι ο τρόπος που ο καθένας εκφράζει τα προσωπικά ταλέντα και τις χάρες του πρακτικά στην τελετουργία της καθημερινότητας.
Ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του ταλέντα, φανερά ή κρυφά.
Σε κάποιους είναι εύκολο να τα διακρίνουν και να τα καλλιεργήσουν, ενώ άλλοι με υπομονή και επιμονή χρειάζεται να εργαστούν για να αναδυθούν. Σε όλους μας ενυπάρχει κάτι βαθύτερο που προσπαθεί να εκφραστεί.  Μέσα μας υπάρχει η δημιουργική δύναμη του Πνεύματος, μια δύναμη πέρα από όλες τις δυνάμεις, που μπορεί να φέρει αρμονία και ευθυγράμμιση σε αυτό που μοιάζει με χάος στην εσωτερική και εξωτερική πραγματικότητα.

Η Ομορφιά βρίσκεται στην ποικιλία και την πολυμορφία, όπου μέσα από την ατομική εμπειρία είναι εφικτό να βιωθεί η Ολότητά Του.


Τα εργαλεία που εφαρμόζουμε στο σύστημα Yoga Science για την έκφραση και τη δημιουργικότητα μέσα από την ελευθερία του ατόμου είναι :
O δρόμος της εξάσκησης, της επίμονης εργασίας με στόχο την κατάκτηση της συγκέντρωσης και την κυριαρχία πάνω στο νου (Raja Yoga) και ο δρόμος της ανιδιοτελής δράσης, της δράσης που είναι απαλλαγμένη από το αποτέλεσμα (Karma Yoga).

Το πρώτο μονοπάτι μας δίνει την επιστημονική μέθοδο για την πρακτική πρωτίστως πάνω στο σώμα και κατ’ επέκταση πάνω στο νου και τη σκέψη.
Είναι ένα πρακτικός δρόμος για τη διεύρυνση της συνείδησης, δουλεύοντας με την ολότητα του ατόμου ξεκινώντας από την κατώτερη φύση του
που ονομάζουμε ”εγώ” και τον εξαγνισμό των υλικών σωμάτων (φυσικό- συναισθηματικό-νοητικό) για την εμπειρία του ”Εαυτού” και των ανωτέρων σωμάτων που βρίσκονται πέρα από το νου (ανώτερος νους, σώμα της Σοφίας, θεϊκός σπινθήρας).
Μέσα από επίμονο πνευματικό αγώνα (abhyasa) για την επίτευξη της ελευθερίας και της κυριαρχίας, ο ασκούμενος αποκτά ένα νου καθαρό, με διαύγεια και πρόσβαση σε ανώτερες ιδέες. 

Μέσα από ένα νου με έμπνευση ο δρόμος προς την υλοποίηση είναι ένα υπέροχο παιχνίδι. Η νοητική δύναμη είναι ένα μεγάλο εργαλείο για την δημιουργία, και η υλοποίηση έρχεται αβίαστα μέσα από την εμπιστοσύνη στην εφαρμογή των νόμων.
Παίκτης, Παιχνίδι και χαρά του Παιχνιδιού είναι Ένα.
Δημιουργός και Δημιούργημα είναι ενωμένα και αλληλένδετα.
Μέσα από το δρόμο της απόλυτης κυριαρχίας και ελευθερίας, ο δημιουργός χαρίζεται στη ζωή, γνωρίζει πως ολόκληρη η φύση της Δημιουργίας είναι προσφορά.

Με τον ίδιο τρόπο, στο δεύτερο μονοπάτι της karma yoga, της συνειδητής δράσης, ο δημιουργός δρα χωρίς προσκόλληση στο αποτέλεσμα.
Κανένα αποτέλεσμα της δράσης του δεν θέλει και δεν χρειάζεται να οικειοποιηθεί. Γνωρίζει πως η οικειοποίηση των έργων, τον αποκόπτει από τη συγχρονικότητα, κόβει τη ροή. Η προσμονή για ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα είναι ένα νοητικό εμπόδιο στη δημιουργία, όπου περιορίζει τη μεγαλύτερη δύναμη και δυνατότητα.
Μέσα από τη δράση συναντά την έννοια της αποταύτισης, της απαγκίστρωσης (vairagya). Είναι ο δρόμος που οδηγεί στην ελευθερία μέσα από την απάρνηση των έργων.

Είναι ο τρόπος του να αφαιρείς παρά να προσθέτεις, του να προσφέρεις παρά να κατέχεις. 

Η συνειδητή δράση είναι αιτία και αποτέλεσμα ταυτόχρονα, έτσι καταλύεται ο χρόνος προσμονής του θερισμού. Μέσα από τη δράση για τη δράση, για τη χαρά της δημιουργίας εκδηλώνονται τα πιο θαυμαστά έργα, έργα που δεν ανήκουν σε κανέναν παρά μόνο στη Ζωή.

Έχει νόημα να αντιληφθούμε τη ζωή ως το θαύμα που είναι και συνειδητά να αποφασίσουμε μέσα από τη δράση μας να γίνει Έργο χαρισμένο στο Δημιουργό της.
Η υλοποίηση χρειάζεται να προέρχεται από έναν νου αδέσμευτο, απαλλαγμένο από κάθε επιθυμία.
Δεν έχει να κάνει με το τι πρόκειται να πετύχουμε ή για το τι θα μας επευφημήσουν, αλλά για τη δημιουργία πέρα από κάθε φόβο.

 

                                                                ✎ Author: Ειρήνη Άψυχου – Yoga Science Teacher

Leave a Reply